Rosentunnel.

Till våren/sommaren ska min nya rosentunnel stå klar…Hade jag tänkt. Man måste ju planera o drömma framåt för att orka med den här vintern.

Jag har redan beställt rosor från Hortogreen o Rosenposten men dom kommer inte förrän i slutet av april. Måste ju vara färdiggrävt o uppsatt “bågar” oxå.

Och det här med bågar är ju ett kapitel för sej. För man kan ju inte köpa en vanlig modell, typ den med halvrund överdel, för då blir det ju bara en port.  Det ska ju vara en tunnel. Och då måste det ju ligga ett tak mellan bågarna. Förstår ni mej?

Min man är inte världens bästa snickare men han gjorde en ful sak som faktiskt funkar:

Ni får bortse frågetecken o pilar. Det här är en bild som jag tog förra året för att se vad som skulle åtgärdas. Men ni ser iallafall Johans fantastiska arbete med Rosenbågen.  Inte är den vacker precis men den ska ju inte synas när rosorna kommer som dom ska. Här har vi iallafall ingången till rosentunneln. På den här bågen har jag två rosor som heter Wedding Day.

Den här bilden har jag lånat på Rosenposten. Så vacker har inte min blivit än.

Vidare då, med tunneln.

Ett par stycken (ca 5 till att börja med) såna här fula “bågar” med ca 3 meters avstånd ska sättas upp ner mot baksidan av huset o gå jäms med min skuggrabatt här:

Obs, på den här bilden är skuggrabatten en skamfläck. Jag fixade den sen.

Ni ser lite bättre här men fortfarande “under construction”.  Men här ska alltså tunneln gå, vid sidan, och öppna sej där bakom traktorn ut mot tvättvinda o all skit på den sidan.  På höger sida om tunneln har man skuggrabatten om man kommer från översta bilden, och till vänster om tunneln ska det växa överdådigt med rosor som avskärmar den stora “fotbollsplanen” ni ser i bakgrunden på översta bilden. Taket blir ju inte svårt att göra nu när bågarna är fyrkantiga o i trä. Man lägger helt enkelt upp hållbara träribbor.

Jag har beställt ganska skuggtåliga rosor men det är ändå en väldigt solig sida dom kommer att växa på. Skuggan ligger mot väggen.

Det värsta är att jag knappt kommer ihåg vilka rosor jag har beställt. Men jag vet bestämt dessa:

Erinnerung an Brod är en klätterros.

 

Canary Bird som är en buskros.

 

Awakening som är en klätterros.

 

Ritausma är en buskros.
Mme Alfred Carriere är en klätterros.
Comte de chambord/Mme Boll är en helt underbar buskros.
Och Aloha är oxå en buskros.
Jag vet att jag har beställt fler men jag kommer rackarns inte ihåg o det ska bli en trevlig överraskning att få hem dom.
Det största bekymret nu är snön. Undrar om det alls kommer fram nåt gräs till slutet av april. När ska man börja? Snickerierna tar ju lite tid men vem känner för att planera det nu?
Nä, bort med snön!!!  Nu får det väl vara bra!!!

 

 

 

"After" Ad Code
Det här inlägget postades i Planering och drömmar.. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Rosentunnel.

 1. syren skriver:

  Hej igen . D där kommer ju bli perfekt – är lite avis faktiskt. O så många rossorter du ska ha.

  Jag har ett spaljeprojekt oxå – min taggfria björnbär som hänger såå trångt på sitt stöd…usch. skulle fixat d förra året. jag hade varit så glad om jag bara hade haft ett av dina ´fula´…=)

  kramis

 2. Annette skriver:

  Åhh jeg elsker også roser. Det spalje skal nok blive flot, glæder mig til at følge med.

 3. Annika skriver:

  Mmm vad fint, den där lånebilden ser fantastisk ut jag förstår att du vill ha en sådan. Det ska bli spännande att följa framstegen.

 4. cmplovina skriver:

  Det ser ut att bli jättefint, vackra rosor med härliga färger.

 5. Rihane skriver:

  Man kan alltid lita på att få sitt lystmäte av rosor på din blogg.
  Ser fram emot den framväxande rosenbågen…

 6. mammi skriver:

  Visst är rosor härliga. Har köpt “honungsrosor” som jag hade tänkt skulle slingra sig runt flätad vide som skulle va som en båge. Risken är ju att vide gror på stört så det blir kanske skit med det hela.
  Ha det bra
  Kram Marianne

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.